Crno-bijela fotografija starijeg čovjekaCrno-bijela fotografija starijeg čovjekadna AGM tehnologija</a></li> 							    																				<li class=""> 								<a href="/sr-rs/technology/efb-battery-technology">Poboljšana EFB tehnologija</a></li>

Istorija brenda VARTA®

Savremeni VARTA® akumulatori nude naprednu tehnologiju, izrazite performanse i izvanredne usluge širom sveta i to preko 100 godina.

1887: Adolf Miler (Adolf Müller) osniva VARTA®-u i kreće na put ka uspehu

Osamdesete godine 19. veka su godine brojnih pronalazaka i otkrića kao što su motor sa unutrašnjim sagorevanjem, rendgenski zraci i električna svetlost, koji počinju drastično menjati svakodnevicu.Jedan drugi početak veže se uz Adolfa Milera, osnivača poduzeća Büsche & Müller u Hagenu u Nemačkoj, i priprema teren za budućnost VARTE.

1890: AEG i Siemens ulažu

AEG i Siemens, koji su već radili na proizvodnji akumulatora vrlo važnih za razvoj baterije, odlučuju da ulože u prethodnika VARTE, tj. firmu Büsche & Müller. Kao rezultat nastaje Accumulatorenfabrik AG (ili skraćeno, AFA ).

1893: VARTA® akumulatori pokreću prve električne automobile u Nemačkoj

“Runabout” američke firme “Baker”, vozilo koje je kupio i vozio Tomas Edison, postaje prvi američki električni automobil koji Adolf Miler predstavlja nemačkom tržištu. Zanimljivo je da automobil pokreću akumulatori VARTINE prethodnice, AFA-e.

1904: Ime VARTA® je rođeno

Osniva se AFA-ina marka pod imenom VARTA, s početnom namerom proizvodnje malih, prenosnih olovnih akumulatora za paljenje motora, čime ručno paljenje postaje prošlost. Samo ime VARTA akronim je za Vertrieb, Aufladung, Reparatur Transportabler Akkumulatoren, što znači: distribucija, punjenje i popravka prenosnih akumulatora.

1905: Noćna vožnja postaje sigurnija

Pošto su vozači sve više vozili po mraku, VARTA isporučuje prve akumulatore za automobilsku rasvetu.

Pretraživač VARTA® akumulatora


Vi ste stručnjak? Koristite našu naprednu pretragu na VARTA Partner Portal.

Pronađite prodajno mesto VARTA®

Pronađite druga prodajna mesta