Instrument tabla automobila sa satom na levoj strani, indikatorom brzine na desnoj i znakom „start-stop“ na sredini

Osnovni principi start-stop tehnologije

Start-stop sistemi automatski isključuju i ponovo pokreću motor kako bi smanjili vreme praznog hoda, pa otuda i smanjenje potrošnje goriva kao i emisije izduvnih gasova. Većina proizvođača bira da uključi VARTA® akumulatore u svoja start-stop vozila koja izlaze sa proizvodne linije.

Akumulator je srce automobila. Ono snabdeva električnom energijom sve – od sistema za paljenje pa sve do stalno uključene elektrike u vozilu i ugrađenog multimedijalnog sistema. Akumulator obezbeđuje konstantnu snagu za sve ostale funkcije tokom start-stop procesa. Ti akumulatori moraju da učine mnogo više od pukog pokretanja automobila. Zato je AKUMULATOR SRCE Vašeg vozila.

Većina automobila današnjice ima start-stop funkciju, što je upravo razlog zbog kojeg smo kreirali dva inovativna tipa VARTA® akumulatora koja podržavaju tu funkciju: VARTA® Silver Dynamic sa AGM tehnologijom za napredna start-stop vozila sa regenerativnim kočenjem, i Blue Dynamic sa EFB tehnologijom za konvencionalna start-stop vozila.

Vožnja i ubrzavanje

Visoko razvijen upravljački sistem isključuje alternator kod ubrzanja i kod normalne vožnje. Drugim rečima, veća snaga motora se prenosi na točkove. Alternator se ponovno uključuje tek kada napon u akumulatoru padne ispod donje granice.

Svrha akumulatora:

Akumulator se prazni i puni, i mora samostalno snabdevati sve elektronske uređaje energijom.

Kočenje

Regenerativno kočenje omogućava pretvaranje dela kinetičke energije vozila u električnu energiju, koja se onda pohranjuje natrag u akumulator.

Svrha akumulatora:

Akumulator treba da bude ponovo napunjen u kratkom roku i da ima dovoljan kapacitet za dohranu dodatne energije. Akumulator treba da funkcioniše pod nižim naponom.

Zaustavljanje i gašenje motora

Prilikom zaustavljanja vozila, Start-Stop sistem gasi motor

Svrha akumulatora:

Čak i ispražnjen, akumulator mora imati dovoljno startne snage za snabdevanje elektropokretača kako bi se ponovno pokrenuo motor.

Pretraživač VARTA® akumulatora


Vi ste stručnjak? Koristite našu naprednu pretragu na VARTA Partner Portal.

Pronađite prodajno mesto VARTA®

Pronađite druga prodajna mesta